© 2021. Tüm hakları saklıdır.

Guid3rs

Angry Birds'ün Tasarlayıcısı Rovio, Türk Oyun Şirketini Satın Alacak
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Angry Birds’ün Tasarlayıcısı Rovio, Türk Oyun Şirketini Satın Alacak

Angry Birds’ün Tasarlayıcısı Rovio, Türk Oyun Şirketini Satın Alacak

Guid3rs Blog Guid3rs Blog - - 3 dk okuma süresi
477 0

Rovio, Türkiye merkezli Ruby Games’i satın alma kararı aldı. Satın alma, kademeli olarak gerçekleşecek.

Yurt dışından birçok yatırım alan Türk oyun sektörde yeni bir anlaşma daha sağlandı.

Popüler oyunlar arasında yer alan Angry Birds’ün geliştiricisi Finlandiya merkezli oyun şirketi Rovio, geçen yıl dünyanın en çok indirilen oyunlarından olan Hunter Assassin’in geliştiricisi İzmir merkezli Türk oyun şirketi Ruby Games‘in tüm hisselerini satın almak için anlaşmaya vardı.

Anlaşma kapsamında Rovio, Ruby Games’in satın alımını belli zaman aralıklarıyla gerçekleştirecek. İlk dilimde Rovio, Ruby Games’in hisselerinin yüzde 20’sini 10 milyon dolar nakit karşılığında satın alacak. Satın almanın ilk diliminin 2021’in üçüncü çeyreğinin sonu veya son çeyreğinin başında tamamlanması planlanıyor.

Satın almanın ikinci dilimi olan Ekim 2022’de Rovio, Ekim 2022’den önceki 12 aylık dönemdeki gelir ve FAVÖK ile ölçülen mali performansı dikkate alarak Ruby Games’in hisselerinin yüzde 50’sini alacak, ancak bu tutar 80 milyon doları aşmayacak. İkinci dilimdeki ödeme, yüzde 60 nakit ve yüzde 40 Rovio hissesi olarak yapılacak.

Ruby Games’in hisselerinin kalan yüzde 30’u da gelecek 5 yıl içinde en az yüzde 50 nakit, geri kalanı nakit veya hisseler olarak, Ruby Games’in FAVÖK’ü baz alınarak yapılacak değerleme ile satın alınacak. Ödenecek tutar, söz konusu dönemde Ruby Games’in oluşturacağı toplam FAVÖK’ü aşamayacak.

Anlaşmanın şartlarına göre Ruby Games, satn almanın ilk diliminin tamamlanmasıyla bir Rovio yan kuruluşu olacak.

Favök Nedir?

Favök bir nevi finansal performans ölçütüdür. Faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr kelimelerinin kısaltılmış hali olarak da dile getirmek mümkün. Bir finansal hesaplama yöntemi olarak ön plana çıkan favök, özellikle farklı sektörler açısından şirketler konusunda oldukça önemlidir. Bunun temel nedeni ise şirketler açısından yüksek bir kazanç yaratma olanağı sağlayan bir sistemin olmasıdır. Bu doğrultuda hem değerleme yöntemi olarak kullanılırken hem de performans ölçütü sağlama imkanı vermektedir.

İlgili Yazılar