© 2021. Tüm hakları saklıdır.

Guid3rs

Proxy Nedir ?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Proxy Nedir ?

Proxy Nedir ?

Basin Bülteni Basin Bülteni - - 3 dk okuma süresi
1043 0

Proxy ya da dilimizdeki karşılığı ile vekil veya yetkili sunucu. Konumuz olan proxy nedir sorusuna verilebilecek en basit cevap , kullanıcı ile internet arasında bir nevi aracı gören ve siteye bağlanmak için başka bir kanaldan geçmeye yaran sunucunun adıdır.

Kullanıcı her çevrimiçi olduğu sırada , web site geçmişleri ISS veya ziyaret edilen web siteler tarafından izlenir ve IP adresleri de davranışları çevrimiçi olarak ortaya çıkarmaya yardımcı olur. IP adresi sitenin konumunu dahası kullanıcının ev adresinin bile belirlenebilmesine olanak sağlar. Proxy olarak bilinen vekil sunucular kullanıcıların çevrimiçi izlenmeden kurtulabilmesi için imkan oluşturur.

Proxy Nedir ? 1

Proxy Neden Kullanılır ?

En sık kullanılma sebeplerinin başında güvenli ve hızlı bağlantı olanağı sunmasıdır. Şirketler ana internet sunucusunun yetersiz olduğu durumlarda daha güvenli ve daha hızlı bağlantıya sahip olmak istediklerinde kullanırlar.

Proxy Türleri

Fonksiyon ve kullanım amacı olarak birden fazla Proxy vardır. Bunlar;

  1. Transparent: Ücretsiz ve en sık kullanılan sunuculardır fakat IP gizlememesi gibi bir dezavantajı vardır.
  2. Anonim: Transparentten farkı IP gizleyebilmesidir. Ücretli , ücretsiz ve kotalı seçenekleri vardır.
  3. Elit: Adından da  anlaşılacağı gibi Proxyler arasında en özel olanı. Elit’i kullanan kullanıcıların hiçbir şekilde Proxy ile giriş yapıldığı tespit edilemez.
  4. Http: Kullanım amaçları bakımından hızlı ve IP gizleme aracı olarak yalnızca web sitelerine giriş yapmak için kullanılır.
  5. Socks: Dosya yükleme , indirme , içerik akışı sağlamak için yoğun trafik gerektiren ağ görevleri için tercih edilir. Http sunucusuna göre daha yavaştır.
VPN Proxy Farkı Nedir ?

Genellikle VPN ile benzetilen / karıştırılan Proxy’nin VPN ile arasındaki fark şudur ; VPN tüm ağı gizleme özelliğine sahipken Proxy sadece kullanıcının kuracağı bağlantıyı gizler.

İlgili Yazılar