© 2021. Tüm hakları saklıdır.

Guid3rs

Kriptoloji Ne Demek?
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Kriptoloji Ne Demek?

Kriptoloji Ne Demek?

Basin Bülteni Basin Bülteni - - 5 dk okuma süresi
330 0

En temel tanımında ve yorumunda kriptografi, şifreleme ile ilgilenen bilimdir. Kriptografi, sayı, metin ve benzeri mesajlardan oluşan herhangi bir veriyi, farklı özellikler ve belirli sistemler kullanarak şifreleyerek başka bir veri türüne dönüştürmekle ilgilenir. Bu yeni şifreli veri hedeflenen alıcıya ulaştığında, şifreli sisteme göre şifresi çözülerek gerçek verilere erişilebilir. Elbette şifresini çözmek için hangi sistemle şifrelendiğini bilmek gerekiyor. Binlerce yıllık bir geçmişe sahip olan kriptografi, uzun yıllar içerisinde günümüzde kullanıldığı düzeye everilerek gelmiştir. Kripto para haber yazıları okuyarak kriptoloji alanında uzmanlaşabilirsiniz.

Dijital Para Birimleri Nedir?

Aslında internet ve bilgisayarların hayatımızda önemli ve vazgeçilmez bir yer işgal etmesiyle birlikte dijital para birimi, sanal para birimi gibi terimleri sık sık duymaya başladık. İnternet üzerinden banka hesabı, banka kartı veya kredi kartı kullanarak yaptığımız tüm satın almalar veya fatura ödemeleri de sanal para veya dijital para birimi olarak kabul edilecektir.

Ancak kripto para birimlerinden farklı olarak Türk Lirası veya ABD doları gibi yabancı para birimimizi, mevcut belirli bir banka hesabındaki avroyu veya banka tarafından bize sağlanan krediyi içeren bir kredi kartındaki para birimini İnternet üzerinden kullanabilmektedir.  Kripto para haberi hakkında bilgiler alarak siz de bu konular bilgilenebilirsiniz.

Bu tür ödemeler yapıldığında 24 saat açık olmamasına rağmen, birimler bankalar arasında dijital olarak aktarılarak sanal veya dijital para birimi haline gelir. Kısacası paramızla veya kredimizle internet ağında kullanabilmemiz için bankacılık sisteminin sunduğu bir hizmet haline geliyor. Ancak kişisel verilerin güvenliğinin sağlanması için gerekli güvenlik önlemlerinin alınması ve çeşitli şifreleme (kriptografi kullanılarak) yöntemlerinin kullanılması gerekmektedir.  Kripto haber sitesi sizlere bu konularda üst seviye olanaklarda hizmetler sunmaktadır.

Coin Ne Demek?

Bir jetonun (kripto para biriminin diğer adı) tam eşdeğerini “para” olarak yorumlayabiliriz. Farklı sistemlere ve şifreleme yöntemlerine göre hazırlanarak kullanıcıya sunulan para biriminin sonunda veya başında yer alan açıklama birimi “coin”dir. En sık duyduğumuz Bitcoin gibi, aslında ilk kripto para birimiydi. İnternetin hızla küresel yayılımı ile birlikte ortaya çıkacak kullanıcı sayısını artırmak ve bu kullanıcıların bu yeni iletişim sisteminin sunabileceği hizmetlere ihtiyaç duymadan erişebilmelerini sağlamak için birçok yeni uygulama, yazılım ve sistemin geliştirilmesi kaçınılmazdır.

Sınırlama, kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşir. Ancak her yeni gelişme, sistem, uygulama ve yazılım interneti yapısal olarak daha kullanışlı hale getirirken, somut dünya ile gerçek dünya arasında bağlantı kurma noktasında özellikle döviz noktasında sorunlar yaşanmaktadır. Kripto para haberleri bu konular hakkında kapsamlı bilgiler sunmaktadır.

Günümüzde varlığını sürdüren bu sorunlara paralel olarak, mevcut para birimlerinin aksine, 2009 yılında herhangi bir ülke veya kuruma bağlı olmayan ilk kripto para birimi “Bitcoin” geliştirilerek kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. Lansmanından bu yana kullanıcılardan büyük ilgi görmüş, kısa sürede yoğun kullanım ve üretime başlamıştır. Halihazırda kullanıcı bazlı bir yapıya sahip olması ve kullanıcıya ait olmasında bir sakınca yok.  Kripto Haber sitesi sizlere bu alanda hızlı hizmetler sunmayı başarır.

İlgili Yazılar