© 2021. Tüm hakları saklıdır.

Guid3rs

bios pili nedir
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. BIOS PİLİ NEDİR ?

BIOS PİLİ NEDİR ?

Basin Bülteni Basin Bülteni - - 3 dk okuma süresi
1569 0

Yeni bir yazıdan hepinize merhaba guid3rs.com takipçileri , bu yazımızda sizlere bios pili nedir , bios pili ne işe yarar , bios pili olmadan bilgisayar çalışır mı sorularının cevabını vereceğiz.

Bios Pili ( Real-Time Clock ) ya da CMOS RAM , bir bilgisayarın ana kartı üzerinde tümleşik biçimde yer alan ve içerisinde sistem tarihi , saat ve tarih ve donanımlara ait bazı bilgilerin depolandığı yarı iletken bir pildir.

BIOS PİLİ NEDİR ?

BIOS Pilinin Ömrü Nedir ?

Bilgisayarların içerisinde standart olarak yer alan BIOS pillerinin kesin bir ömrü yoktur ama ortalama bir 2-5 yıl arasındadır. Bilgisayarın kullanım süresine göre bu süre uzayıp kısalabilir. Sistemin içerisinde bir BIOS pili bulunur ve bu pil ömrünü yitirdiyse bilgisayarın sistem ayarları , tarih ve saat bilgileri bilgisayar kapandığı an bu bilgiler kaybolur. BIOS pili bittiğinde yeni bir pil alarak değişim gerçekleştirmek gerekir.

BIOS Pili Ömrü Dolduysa Bilgisayarda Neler Olur ?

  • Açılış ayarları bozulur.
  • Bilgisayar her açıldığında kullanıcıdan tarih ve saat girilmesi istenir.
  • Tarih ve saat default ( fabrikadan çıktığı üretim ) ayarına döner.
  • Bilgisayarın açılmama durumu olabilir.
  • Bazı bilgisayarlar pilin bittiğine dair uyarı verir.

BIOS pili akıp donanıma zarar verebilir. Bu nedenle BIOS pilini değiştirmek önemlidir.

BIOS Pili Olmadan Bilgisayar Çalışır mı ?

Çalışabilir ama sistem kapanınca tarih saat ayarları sıfırlanır ve yeniden açılmama durumu olabilir veya sistem açılırken her seferinde tarih-saat girilmesini ister.

Peki ya İlk BIOS Pili ?

Motorola tarafından üretilen The Motorola 146818 kod numaralı 14 Byte’lık RAM belleğe sahip olan ve 50 Byte’ın içerisinde de sisteme dair bilgilerin yer aldığı BIOS pili ilk BIOS pilidir.  IBM’nin ilk bilgisayarları içerisinde de kendisine yer bulan bu piller ilerleyen yıllarda yerini sistem üzerinde yer alan Super I/O çiplere bırakmıştır.

Bir yazının daha sonuna geldik guid3rs.com takipçileri. Aklınıza takılan soruları yorum kısmına veya sosyal medya hesaplarımıza yazabilirsiniz. İyi günler dileriz!

İlgili Yazılar