Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Zaten bir üyeliğiniz mevcut mu ? Giriş yapın
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
YENİLİKLER İLE ANDROİD 12 ! – Android 12 Yayınlandı
Yeni bir yazıdan hepinize merhaba guid3rs.com takipçileri , bu yazımızda sizlere bios pili nedir , bios pili ne işe yarar , bios pili olmadan bilgisayar çalışır mı sorularının cevabını vereceğiz.
Bios Pili ( Real-Time Clock ) ya da CMOS RAM , bir bilgisayarın ana kartı üzerinde tümleşik biçimde yer alan ve içerisinde sistem tarihi , saat ve tarih ve donanımlara ait bazı bilgilerin depolandığı yarı iletken bir pildir.
Bilgisayarların içerisinde standart olarak yer alan BIOS pillerinin kesin bir ömrü yoktur ama ortalama bir 2-5 yıl arasındadır. Bilgisayarın kullanım süresine göre bu süre uzayıp kısalabilir. Sistemin içerisinde bir BIOS pili bulunur ve bu pil ömrünü yitirdiyse bilgisayarın sistem ayarları , tarih ve saat bilgileri bilgisayar kapandığı an bu bilgiler kaybolur. BIOS pili bittiğinde yeni bir pil alarak değişim gerçekleştirmek gerekir.
BIOS pili akıp donanıma zarar verebilir. Bu nedenle BIOS pilini değiştirmek önemlidir.
Çalışabilir ama sistem kapanınca tarih saat ayarları sıfırlanır ve yeniden açılmama durumu olabilir veya sistem açılırken her seferinde tarih-saat girilmesini ister.
Motorola tarafından üretilen The Motorola 146818 kod numaralı 14 Byte’lık RAM belleğe sahip olan ve 50 Byte’ın içerisinde de sisteme dair bilgilerin yer aldığı BIOS pili ilk BIOS pilidir. IBM’nin ilk bilgisayarları içerisinde de kendisine yer bulan bu piller ilerleyen yıllarda yerini sistem üzerinde yer alan Super I/O çiplere bırakmıştır.
Bir yazının daha sonuna geldik guid3rs.com takipçileri. Aklınıza takılan soruları yorum kısmına veya sosyal medya hesaplarımıza yazabilirsiniz. İyi günler dileriz!
Yorum Yaz