© 2021. Tüm hakları saklıdır.

Guid3rs

Remastered Remake Farkı
  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Remastered Remake Farkı

Remastered Remake Farkı

Basin Bülteni Basin Bülteni - - 3 dk okuma süresi
2028 0

Hepinize merhaba guid3rs.com takipçileri , bu yazımızda sizlere remastered remake farkı konusunu açıklayacağız.

Oyun evreninde , piyasasında son zamanlarda sıkça duyduğumuz iki terim remastered remake. Abi duydun mu ?  XX adlı oyunun remastered / remake sürümü geliyormuş gibi lafları oyunlarla içli dışlı olan arkadaşlarınız varsa duymanız son derece olası.  Oyun dünyasına yeni giriş yapmış veya çoktan birer gamer olsanız bile bu terimlerin farkını bilmiyorsanız vakit kaybetmeden açıklayalım.

Remastered Remake Farkı 1

Remastered Remake Farkı

Firmaların eski ama hatıralarda yer eden , oyuncularda bir tat bırakmış oyunları tekrar piyasaya sunabilmesi için ellerinde iki adet yöntem vardır. Bu yöntemler “remastered” ve “remake”dir.

Remastered Nedir?

Eski oyunların grafiklerini , ufak çaplı mekaniklerini ve bazı zamanlar da oyun içi seslerin yenilenmesine remastered denir. Eski oyuna göre görsellik ve mekanik olarak iyi olsalar da remastered oyunlar yeni bir oyun olarak kabul edilmez. Çünkü senaryo , görevler , oyun örgüsü ve hatta eşyaların , düşmanların konumu bile değişmez. Bu sebeple yeni bir oyun olarak görülmezler.

Remastered Oyunlara Örnekler
  • Crysis Remastered
  • Age of Empires 2 , 3 Defenitive Edition
  • Dark Souls Remastered
  • Resident Evil 4 HD Edition
Remake Nedir?

Eski oyunları komple (sıfırdan) tekrar yapılmasına remake denir. Remake oyunlar, remastered oyunlar gibi grafik ve seslendirme gibi bi’ kaç değişiklik ile sınırlı kalmaz. En başta oyun motorları değişir. Bununla birlikte her şey yeniden tasarlanır. ( Oyun içi müzikler , diyaloglar , objeler , karakterler.)  Önemli bir not , remake oyunlarda genellikle senaryo değişmez ama olur da senaryo değişirse bu “reboot” olarak adlandırılır.

Remake Oyunlara Örnekler

  • Mafia 1 Defenitive Edition
  • Resident Evil 2
  • Tomb Raider: Anniversery
  • Final Fantasy VII

Yani kısacası , remake eski bir oyunu baştan yapmak ; remastered  eski bir oyunun birtakım mekaniklerini ve grafiklerini geliştirerek tekrardan piyasaya sunmaktır.

Bir yazının daha sonuna geldik guid3rs.com takipçileri. Aklınıza takılan soruları yorum kısmına veya sosyal medya hesaplarımıza yazabilirsiniz. İyi günler dileriz!

İlgili Yazılar